Mikä on Asterion?

Asterion on tammikuussa 2012 perustettu yhden naisen yritys ja yhtä kuin minä: Helinä (Päivi) Laajalahti, toimittaja, tekstityöläinen, digituottaja, projektipäällikkö, pilkunviilaaja. Toiminimeni kautta tarjoan kaikenlaisia tekstityöläisen palveluita: varsinaisten artikkeleiden ja haastatteluiden kirjoitus ei sulje pois viestinnällisiä palveluita, sisällöntuotantoa, tekstien editointia tai vaikkapa digitaalisen markkinoinnin ja sosiaalisen median tekemistä.

Rakastan kirjoittamista ja pilkunviilaajana toimintaperiaatteenani on tuottaa laadukkaita, räätälöityjä palveluita asiakkaitteni tarpeisiin. Ota yhteyttä, niin jutellaan lisää!


Työnäytteitä:

Elokuvalehti EPISODI (PopMedia Oy)

Arvosteluja, artikkeleita, festivaalijuttuja ja haastatteluita vuodesta 2004 lähtien. Aikakone-palstan (”Elokuvissa 20 vuotta sitten”) itsenäinen toimitus vuodesta 2010 alkaen. Pääosa kirjoituksista vain painetussa lehdessä (mm. artikkeli elokuvamatkailusta Uudessa-Seelannissa, Episodi 3/2015).

Esimerkkejä haastatteluista:


NAPSU

Napsu.fi on Suomen suurimpia matkailuportaaleja (yli 100 000 kävijää viikossa). Sivustolla julkaistaan myös matkailu-uutisia sekä matkailuaiheisia artikkeleita. Aloin kirjoittaa Napsuun helmikuussa 2016 ja tuotan sivustolle uutisia ja artikkeleita sekä toimin lisäksi toimitusta avustavana editorina ja kuvatoimittajana.

Muutamia esimerkkejä artikkeleista:


OTAVAMEDIA

MUROPAKETTI | ELOKUVAT

Aloin syyskuussa 2017 kirjoittaa elokuva-arvosteluita, uutisia, haastatteluita ja artikkeleita Otavamedia Oy:n omistamalle Muropaketti | Elokuvat -sivustolle. Esimerkkejä arvosteluista:

ILMAILU (Ilmailuliiton jäsenlehti):

Ilmailu-aiheisten artikkelien kirjoitus. Vuonna 2014 aiheina mm. purjelentomatka Ranskan Alpeille, taitolentotemppu, artikkeli ilmailijoiden näköasioista ja henkilöhaastattelu lentoemännästä liikennelentäjäksi kouluttautuneesta Riika Kaipaisesta, vuonna 2015 aiheina mm. purjelentomatka Uuteen-Seelantiin. Esimerkkejä:

 • Kansikuvajuttu ”Uusi ura: Matkustamosta ohjaamoon” (Riika Kaipaisen haastattelu), Ilmailu 8/2014
 • Kansikuvajuttu ”Omarama – Purjelentäjän Mekka Uudessa-Seelannissa” (Ilmailu 3/2015)
 • Purjekoneella Alppien aallossa – matkajuttu Ranskan Saint Aubanista (Ilmailu 2/2014)
 • ”Piilolinssit, lasit vai leikkaus?” (haastattelussa ilmailulääkäri ja optikko) (Ilmailu 10/2014)
 • ”Riskienhallinta on kaiken A ja O” – Ultralentämisen jatkokoulutuksesta (Ilmailu 7/2015)
 • The Ninety-Nines – Naisten oma lentoyhdistys (Ilmailu 8/2015)
 • Pilvilento vaatii tiukkaa itsekuria (Ilmailu 1/2016)
 • 40-vuotias PIK 20D-purjekoneen esittely (Ilmailu 8/2016)

GASETTI (Gasum Oy:n asiakaslehti):

 • Ilmaston lämpenemiseen suhtauduttava vakavasti (Gasumin hallintoneuvoston puheenjohtaja Juha Rantasen haastattelu, 2014)
 • Jätteet hyötykäyttöön (Dodo Ry:n hallituksen Jaakko Lehtosen haastattelu, 2014)
 • Kylässä-artikkeli: Hyvinkään lämpövoima 40 v. (Gasetti 2/2015)
 • Ilmastonmuutos ratkaistaan kiertotaloudella – Keskon tavarakaupan johtaja Ari Akselin haastattelu (2/2016)
 • Kari Hannus, Porin apulaiskaupunginjohtajan -haastattelu (Gasetti 2/2016)
 • Kylässä-artikkeli: Niemi muuttopalvelut (Gasetti 3/2016)

LAKIMIESUUTISET (Lakimiesliitto):

 • Raportti Forum Iuvenes -tapahtumasta (Lakimiesuutiset 4/2015)
 • Mitä stressi tekee aivoille? Kiti Müllerin luento (Lakimiesuutiset 5/2015)
 • Enemmän irti opiskelusta – Lapin yliopiston Paradigma esittelyssä (Lakimiesuutiset 6/2015)

METSÄÄN-lehti (Suomen metsäkeskus):


DISCSHOP ALANDIA

Discshop.fi:n Elokuvablogin sisällön itsenäinen suunnittelu, kirjoitus ja ylläpito, elokuva-arvosteluiden kirjoitus, sisällön tuotanto Facebook-sivulle ja kommunikointi käyttäjien kanssa. Discshopin entisen asiakaslehden pääkirjoituksen kirjoitus ja uutisten toimitus sekä vuoden 2016 lopussa startanneen Discshop Filmclubin kerholehden toimitus syksyyn 2017 saakka. Myös monenlaiset muut markkinoinnin avustamistehtävät. Yhteistyössä vuodesta 2011 lähtien.


KOULUKINOYHDISTYS

Kasvattajille suunnattu, Koulukinoyhdistys Ry:n ylläpitämä Media-avain antaa ennakkotietoa elokuvista ja eväitä elokuvan aiheista keskusteluun lasten kanssa. Huhtikuussa 2015 aloin tuottaa elokuvatekstejä Media-avaimeen. Esimerkkejä:


IISALMEN SANOMAT

Matkablogi ”Matkalla maailman ympäri” sekä lehtiartikkeleiden kirjoitus ja valokuvaus joulukuusta 2014 lähtien. Työskentelin Iisalmen Sanomille jo vuosina 1990-1994 tuottaen sisältöä silloisille Nuorten sivuille. Esimerkkejä:


FILMITÄHTI

Filmitahti.fi on vuosina 2011-2017 toiminut, populaarikulttuuriin kallellaan oleva blogi, jonka perustin yhdessä Skye (Ursula) Borgin kanssa. Esimerkkejä artikkeleista:

 • Haastatteluja: Game of Thrones -tv-sarjan Rory McCann (Helsinki 2013) ja Headhunters -elokuvan Aksel Hennie (Helsinki, R&A, 2011)
 • Videot: Elokuvien Lontoo, osa 1 ja Elokuvien Lontoo, osa 2 (Lontoo, 2014)

Tiedotteet ja markkinointi:

Tiedotteiden, artikkeleiden ja muiden markkinointimateriaalien tuotantoa mm. tietojohtamiseen keskittyneelle Fordionelle ja asuntoja Turkin Alanyassa välittävälle Hopearinteelle. Yhdessä yhteistyökumppanin Bad Rabbitin kanssa suunniteltu ja tuotettu Kevytilmailu Ry:lle mm. markkinointikirjeitä ja esite. Olen myös tarvittaessa avustanut digitoimisto Isobar Finlandia projektipäällikkönä ja copywriterina.